Positieve k(l)ant!

Vragen over dit artikel? Contact
Terug naar overzicht

 ‘Zijn al die certificaten, controles en papierwerk voor het werk nou nodig Ronald?’

 

Dat is een vraag die ik vaak naar mijn hoofd geslingerd kreeg de laatste jaren en eerlijk gezegd zou ik 5 jaar geleden ‘nee’ als antwoord hebben gegeven richting mijn collega’s.

 

Waarom zou je je bankwerkers en lassers moeten laten certificeren en op blijven leiden? Ze werken en lassen al jaren zo en het is toch altijd goed gegaan? Bovendien kost het een hoop geld en tijd, toch? En waarom de werkvoorbereider, voorman van de werkplaats en lassers opleiden tot visueel las inspecteur of zelfs lascoördinator, omdat het moet vanwege wetgeving?

Veiligheid en kwaliteit waarborgen door middel van het opzetten van een organisatie en beheer structuur/ cultuur? Iedereen weet toch wel wat zij moeten doen en wat er van hen verwacht wordt?

 

Ruim 5 jaar geleden zijn we ons gaan verdiepen in de norm die beschreven wordt in de ISO 9001. Destijds niet omdat wij dit zelf wilden, maar omdat dit door een van onze klanten vereist werd. Samen hebben we een mooi handboek opgesteld en tijdens het opstellen hiervan kom je er dan toch achter dat het wel heel fijn is dat een en ander nu echt vast gelegd is. Wij gingen ook met een frisse blik naar onze organisatie kijken en kwamen erachter dat we bepaalde processen konden automatiseren en bovenal verbeteren.

Tot op de dag van vandaag hebben wij hier geen spijt van gehad en blijven wij continu bezig met het verbeteren van onze organisatie, ons zelf een spiegel voor te houden, waarin je eerlijk en open moet zijn. Dit heeft zelfs geleid dat wij nu een vaste aanstelling hebben die 24 uur per week bezig is om alle bedrijfsprocessen te monitoren en te beheersen.

 

In 2014 werd door de wetgeving opgelegd dat constructiebedrijven zich moesten gaan houden aan de EN 1090-1 norm. Wat is dat, wat moeten we gaan doen en wat gaan we vast leggen? Dat was het eerste wat er door ons heen ging, maar al gauw hebben we de handschoenen opgepakt en zijn we aan de slag gegaan. Mede doordat klanten als eis konden gaan stellen dat wij alleen nog opdrachten zouden mogen uitvoeren onder deze norm.

Sindsdien hebben (bijna) al onze bankwerkers en lassers een certificaat behaald voor het laswerk en dit zo uitgebreid mogelijk en op de collega afgestemd. Onze werkvoorbereider is opgeleid tot lascoördinator en voert dagelijks controles uit op het laswerk en apparatuur, daarbij heeft een groot deel van onze voormannen nu ook zijn visueel lasinspectie certificaat niveau 2 en nemen zij ook dagelijks laswerk af. De materialen worden volgens de geldende normen ingekocht en gecontroleerd op juistheid en papierwerk als het binnen komt. De EN-1090-1 norm heeft ons dus een hoop gebracht en ook dit certificaat hebben wij sinds 2014 met trots aan de muur hangen.

 

Langzaamaan kregen wij de smaak te pakken binnen het bedrijf en was het niet meer de klant of de wet die ons oplegde welk certificaat of eis wij gingen halen, maar streven wij hier steeds meer zelf naar. Om die reden hebben we ons ook laten opgaan voor de EN-1090-1 Executieklasse 3 en ISO 3834-2 certificaat, die we inmiddels ook behaald hebben. Al jaren zijn we VCA* gecertificeerd, maar als we eerlijk in de spiegel kijken, wij zijn toch allang klaar voor VCA**? Tuurlijk, daarom laten we ons bij een volgende audit ook auditeren voor VCA**!

 

Het leuke wat we nu gaan merken, is dat onze medewerkers ook mee gaan denken en doen. Het is geen moeten en verplichting meer, maar het is een gewoonte aan het worden wat erbij is gaan horen.

Was het vroeger dan allemaal van een minderde kwaliteit? Nee, dat zeker niet alleen waarborgen wij onze kwaliteit nu veel beter en wordt alles veel meer gemonitord en bewaakt.

Zijn wij als Voscon nu klaar? Absoluut niet! Elke dag zien wij nog redenen tot verbetering of is er een collega die een goed idee voordraagt. En bovenal zijn het onze klanten die elke dag het uiterste van ons eisen en wij zelf die dit ook willen halen en nastreven met zijn allen!

Interessante artikelen

Sinterklaas feest!

Op vrijdag 30 november waren de allerkleinsten van onze collega’s weer uitgenodigd bij de V...

Bekijk
Maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus

Ook wij van Voscon worden als onderneming geraakt door de coronacrisis. Hoewel we wel in producti...

Bekijk
Onbereikbare plekken toegankelijk maken

Onbereikbare plekken op een veilige manier toegankelijk maken, dat hebben wij weer goed bedacht, ...

Bekijk
Theo van Haren, Uitvoerder

"'Je krijgt de ruimte om te leren'"

Stephan Poot, Project Engineer

"Veilig thuiskomen is het belangrijkste"

Dirk de Kievit, Werkvoorbereiding en Lascoördinator

"‘In de praktijk heb je ook ambachtelijke kennis nodig’"

Gerrit van Hagen, sr. Engineer

"Wij ontwerpen een maakbaar iets"

Ger Poot, Directie

"Voscon blauw vergrijst niet"

Gertino Braber, Monteur & keurmeester

"'Mijn telefoon staat 24 uur per dag aan voor Voscon'"

Dennis Huurdeman, Monteur buitendienst

"'Je krijgt echt de ruimte om te leren'"

Martin van de Merwe, Directie

"'Wij zijn de ambulance van de metaalsector'"

Mehdi Abbassi, Engineer

"'Steeds complexere projecten'"

Nadieh Beenhakker, Administratie

"'Betrokkenheid is onze kracht'"

Wij werken onder de volgende certificeringen